Prosty deser na każdą okazję

paź 19, 2020 by

Prosty deser na każdą okazję

Dobry deser uświetni każde przyjęcie. Często zastanawiamy się, w jaki sposób możemy zachwycić naszych gości oraz uczcić szczególne okazje takie jak urodziny, imieniny, uroczystości rodzinne, karnawałowe czy świąteczne. Świetnym pomysłem na deser będzie pyszny tort. Niewiele osób wie, że do przyrządzenia tortu wcale nie potrzeba wielkich umiejętności cukierniczych, całego dnia pracy a nawet pieczenia. W jaki sposób możemy przygotować tort bez pieczenia?

Tort pyszny i łatwy w wykonaniu

Ogromną zaletą tortu bez pieczenia jest fakt, że możemy go przygotować bardzo szybko, z łatwością oraz nie musimy mieć doświadczenia w przygotowywaniu tego typu deserów. Podany przepis możemy także modyfikować wzbogacając go o ulubione owoce lub dodając na przykład alkohol. W ten sposób za każdym razem przygotowany przez nas tort będzie pyszny a jego smak inny.

Składniki i przepis

Do przygotowania tego tortu będziemy potrzebować: na krem – 750 g serka mascarpone, 200 ml schłodzonej śmietany kremówki, 250 ml słodkiego mleka skondensowanego, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, około 220 g herbatników, 100 ml mleka i 2 łyżki kakao. Ponadto do przygotowania polewy konieczne będą: 70 g gorzkiej czekolady, 50 g mlecznej czekolady i 100 ml śmietany kremówki. Do przyrządzenia wierzchu zużyjemy 200 ml schłodzonej śmietany kremówki, łyżkę cukru pudru i ulubione owoce/dodatki do ozdoby.

Wlewamy do rondelka mleko, dodajemy kakao, mieszamy i stawiamy na ogniu. Podgrzewamy aż będzie bardzo gorące. Następnie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Przygotowujemy krem: do miski wlewamy kremówkę i ubijamy. Dodajemy połowę serka mascarpone, ekstrakt waniliowy i mieszamy mikserem na niskich obrotach aż do połączenia składników. Dodajemy pozostały ser mascarpone i mieszamy.
Następnie wlewamy skondensowane mleko partiami i delikatnie mieszamy. Następnie do gotowego kremu dodajemy owoce i mieszamy szpatułką.

Następnie wykładamy tortownicę o średnicy 21 cm papierem do pieczenia. Na dnie układamy pierwszą partię herbatników. Na to wykładamy 1/4 kremu. Następnie znów wykładamy herbatniki (tym razem wcześniej maczamy je w kakao) i przekładamy kremem. Warstwy powtarzamy, raz układając herbatniki zwykłe a w kolejnej warstwie herbatniki maczane w kakao. Poszczególne warstwy przekładamy pozostałym kremem. Na wierzchu układamy ostatnią warstwę herbatników zwykłych. Tak przygotowany tort wstawiamy do lodówki na całą noc.

Przygotowujemy polewę: czekoladę łamiemy i wkładamy do miseczki. Zagotowujemy śmietanę i gdy będzie gorąca, zalewamy nią czekoladę, mieszamy i czekamy aż się roztopi. Polewę odstawiamy do przestygnięcia.

Schłodzony tort wyjmujemy z lodówki. Zdejmujemy obręcz tortownicy, nożem wygładzamy brzegi tortu.
Następnie polewę wylewamy na wierzch tortu i wyrównujemy. Tort wstawiamy do lodówki na pół godziny aby polewa stężała.

Na koniec przygotowujemy wierzch: śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch tortu. Deser możemy również udekorować ulubionymi owocami. Przechowujemy w lodówce.

Related Posts

Tags