Upał na dworze, a w ustach zima
Upał na dworze, a w ustach zima
Mało jest osób, które nie lubią jeść lodów. Szczególnie latem, gdy temperatura sięga niekiedy powyżej 30 stopni Celsjusz w cieniu. Każdy ma jednak własne upodobania. Wśród miłośników słodkiej ochłody znajdziemy tradycjonalistów oraz eksperymentatorów. Ci pierwsi zawsze będą szukać wzrokiem swojego ulubionego smaku śmietankowego, truskawkowego lub czekoladowego. Natomiast drudzy z kolei zaczną wypatrywać nowości i niekonwencjonalnych pyszności jak np. lody o smaku popcornu czy zielonej herbaty, a także gruszki z gorgonzolą. Takich pomysłowych połączeń możemy znaleźć obecnie coraz więcej na rynku lodziarni. Klienci lubią próbować nowości i popyt na takie specyficzne smaki ciągle wzrasta. Co jednak z miłośnikami tradycji? Mamy dla Was ratunek. Sorbet truskawkowy przepisy – to właśnie tutaj znajdziecie patent na to, jak zrobić samemu takie lody.
Czerwona fala – dla małych i dużych
Zrobiony własnoręcznie sorbet truskawkowy przypadnie do gustu nie tylko dorosłym łasuchom, ale też ich pociechom. Jest orzeźwiający na letnie, upalne dni i przede wszystkim bardzo smaczny. Wystarczy, że kupimy pół kilograma świeżych truskawek, 120 g cukru oraz 2 łyżki soku z cytryny. Opcjonalnie możemy też dodać 3 łyżki whisky (wersja dla dorosłych). Wszystko razem miksujemy i przelewamy do foremek, które następnie wstawiamy do zamrażarki na parę godzin. Po wyjęciu ich powtarzamy miksowanie i ponownie mrozimy. Czynność powtarzamy do uzyskania gładkiej struktury. Sorbet truskawkowy przepisy – obiecaliśmy Wam, że będą to „przepisy” w liczbie mnogiej. Zatem nie ma co czekać, oto drugi sposób.
Kiedy jednak masz dość tradycji
Świeże truskawki w sezonie, ale co zrobić, kiedy ochota na lody przyjdzie w zimie? Nie ma co się martwić. Sorbet jeszcze szybciej robi się właśnie z truskawek mrożonych. Zatem powinniśmy kupić pół kilograma tych owoców. Dolewamy 80 ml wody lub mleka roślinnego. Następnie wedle uznania dodajemy 4 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy. Wszystko umieszczamy w blenderze. Masę przelewamy do formy i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. Po wyjęciu możemy udekorować sorbet polewą truskawkową lub czekoladową. Ładnie wygląda także przystrojenie lodów listkami mięty lub bazylii.